Elokuvapaneeli ja Avustajarekisterikuvaukset Hansatorilla – Elokuvapäivänä päästään sukeltamaan elokuvien maailmaan myös pintaa syvemmälle

Julkaistu 1.3.2023

Elokuvapäivänä 2.3. Turku ja Turun seutu muuttuvat jälleen suureksi elokuvanäyttämöksi. Tänä keväänä elokuva liikuttaa Turussa kolmenkymmenen näytöksen lisäksi myös Elokuvapaneelin ja Avustajarekisterikuvausten myötä. Länsi-Suomen elokuvakomission ja Scene Turun järjestämät tilaisuudet päästävät kurkistamaan elokuvantekemisen taikaan ja kutsuvat elokuva-avustamisesta kiinnostuneet liittymään rekisteriinsä.

Länsi-Suomen elokuvakomissio ja Scene Turku järjestävät Elokuvapäivänä 2.3. elokuvapaneelikeskustelun, jossa elokuva-alan ammattilaiset kertovat alasta ja omasta työstään. Elokuva-alasta kuullaan niin stunt-näyttelijän, taistelukoreografin, tuottajan kuin ohjaajankin näkökulmasta, kun Iiro Heikkilä, Rimbo Salomaa ja Katja Niemi kertovat omasta työstään. Elokuvapaneeli alkaa kello 13 Hansatorilla.

Iiro Heikkilä on turkulainen taistelukoreografi ja stunt-näyttelijä, joka on tähdittänyt muun muassa Sisu -elokuvaa (2022) ja toiminut Poromafia -sarjan (2023) taistelukoreografina. Rimbo Salomaa on Solar Filmsin tuottaja ja häneltä löytyy kokemusta alalta kahden vuosikymmenen ajalta. Salomaa on tuottanut noin 30 kokopitkää elokuvaa sekä voittanut Jussi-palkinnon. Katja Niemi on turkulainen elokuvantekijä, jonka ohjauksiin kuuluu Virtuaalimaailmoja saattohoitopotilaille –tuotanto ja tällä hetkellä hän käsikirjoittaa seuraavaa dokumenttiaan.

“Minusta tuntuu, että kaikkia kiinnostaa, että miten se elokuvan taika oikein luodaan! On hienoa, että meille on päässyt näin loistavat panelistit, joilla on vuosien kokemusta elokuva-alasta ja valmius vastata kiperiin kysymyksiin omasta työstään”, Länsi-Suomen elokuvakomission tuotantokoordinaattori Laura Malinen kommentoi.

Paneelikeskustelun tulevat vetämään Turun Taideakatemian lehtori Henni Syrjänen ja Länsi-Suomen Elokuvakomission elokuvakomissaari Teija Raninen. Elokuvapäivän tuottaja Onerva Leino on iloinen, että Elokuvapäivä on täynnä elokuva-aiheista oheisohjelmaa.

“Turku on elokuvakaupunki, ja on upeaa, että pääsemme Elokuvapäivänä näkemään niin valmiita elokuvia, kuin myös kuulemaan, miten niitä elokuvia oikein tehdään ja miten niihin voi itse päästä mukaan. Elokuva-avustajarekisterimme on yksi parhaita tapoja päästä näkemään elokuvantekemistä lähietäisyydellä”, kertoo Leino.

Scenen Avustajarekisterikuvaukset alkavat Hansatorilla klo 14. Kuvauksiin voi osallistua kuka tahansa elokuvista kiinnostunut, joka haluaisi mukaan avustamaan Turussa kuvattavia elokuvia tai tv-sarjoja. Kuvauksissa otetaan osallistujista valokuvat rekisteriä varten ja autetaan tarpeen tullen liittymään rekisteriin netissä.

Avustajarekisterissä oleville lähetetään suoraa sähköpostiin Turun seudulla kuvattavien elokuvien ja tv-sarjojen avustajahakuja, ja tuotannot voivat olla myös suoraa yhteydessä rekisteriläiseen. Alueella kuvaavat tuotannot tarvitsevat kaikenlaisia ihmisiä erilaisiin rooleihin, ja rekisterin avulla tuotannot ja innokkaat avustajat löytävät toisensa.

Elokuvapäivän ohjelmistossa on tänä keväänä yli 30 näytöstä, joista löytyy jokaiselle jotakin. Ohjelma alkaa jo aamukymmeneltä, ja etenee ympäri Turkua elokuvilla draamoista komedioihin, tutuilla klassikoilla sekä tuoreilla uutuuksilla. Kuudelta illalla saadaan syventyä urkumusiikin pariin, kun Maija Leinon säestämä lyhytelokuvakavalkaadi Matka kuuhun (S) singahtaa käyntiin Lemun kirkossa. Elokuvapäivän illan huipentaa Toy ry:n ja Scenen järjestämät opiskelija-approt, joiden osana nähdään Turun baareissa ja kahviloissa Taideakatemian opiskelijoiden lyhytelokuvia.

Kaikkiin näytöksiin on vapaa pääsy. Osaan tulee kuitenkin ilmoittautua etukäteen tapahtuman verkkosivuilla. Hansatorin Elokuvapaneelissa on 50 henkilön numeroimaton katsomo, saavuthan ajoissa varmistaaksesi paikkasi.

Elokuvapäivän ohjelma löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta www.elokuvapaiva.fi.

Elokuvapäivän elokuvapaneelin mainos, jonka taustalla on sumeana kuva auringonlaskulla kuvaavasta elokuvan työryhmästä.
Elokuvapäivänä 2.3. on Hansatorilla Elokuvapaneeli ja Avustajarekisterikuvaukset.

Jaa sosiaalisessa mediassa